به گزارش کربلائیان، با همکاری خانه اندیشه حوزه هنری، انتشارات بنیان مرصوص و اداره کل کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه نشست تحلیل و بررسی کتاب «عرفان هنری انسان» به مناسبت ۲۵آبان ماه سالگرد رحلت آیت الله نجومی به صورت مجازی برگزار شد.
در ابتدای این برنامه از تابلو نقاشی چهره آیت الله نجومی اثر هنرمند کرمانشاهی سرکار خانم نرگس ادبی، و نیز از ماکت کتاب «یحب الجمال» (تهیه شده در خانه اندیشه حوزه هنری) که سیری در آرای توحیدی آن عالم مرحوم است رونمایی شد.
رسول شکری نیا از فعالان رسانه ای و از شاگردان آیت الله نجومی گفت: سال ۸۸ در آن شرایط سخت و در شرایطی که آسمان میگریست آن سلاله سادات را از دست دادیم و به نوعی جامعه هنری در استان یتیم شد. وی همچنین افزود: بعد از سفر رهبر معظم انقلاب به کرمانشاه و تعابیری که در مورد آیت الله نجومی در پیام رحلت و قبل از آن بیان کردند، تصمیم گرفته شد تا آیت الله نجومی را بیشتر به مردم معرفی کنیم و یکی از آثاری که از ایشان به همت انتشارات سروش تنظیم و منتشر شد همین کتاب «عرفان هنری انسان» است که از بعضی فایل های صوتی در دهه شصت استخراج شد که دارای نکات مهم و مفیدی است.
در این نشست عبدالله جواری، رئیس انجمن خوشنویسان کرمانشاه و شاگرد آیت الله نجومی به بیان خاطراتی از آن عالم ربانی پرداخت و گفت: ایشان به دنبال مطرح شدن نبود و وقتی به انگلستان برای برگزاری نمایشگاه آثارش دعوت شد یا مراسم بزرگداشت ایشان را برگزار کردند از حضور خودداری میکرد. جواری همچنین افزود: آیت الله نجومی در امضای آثار هنری خود عبارت «کمترین» را زیاد به کار می برد همانطور که در کتاب عرفان هنری انسان نیز اشاره کردهاند که هنرمند خود را نمی بیند و هنرش را عنایت الهی می داند.
رضاکریمی مدرس دانشگاه و معاون اداره کل کتابخانه های عمومی استان در این نشست گفت: آیت الله نجومی هنرمند ماندگار جهان اسلام بود و زیباست که نظر او را درباره هنر هم در کتاب عرفان هنری انسان بدانیم.
وی ادامه داد: این کتاب کم حجم اما پرنکته است و در پاسخ به این پرسش که « عرفان هنری چه ویژگی هایی دارد؟» نکات مهمی را بیان می کند.
این استاد دانشگاه گفت: از نکات مهم درباره هنر معنوی در این اثر این نکته است که هنرمندان خود را به حقیقت عالم متصل می دانستند و هنر را به عنایت الهی می دانستند نه اینکه اثر هنری را شخص هنرمند پدید آورد. کریمی افزود: در همین راستا این پرسش مطرح می شود که امضای اثر هنری چه معنایی دارد؟ آیا هنرمند هیچ حقی نسبت به اثر هنری که از او صادر شده ندارد؟! گزارش آیت الله نجومی راهگشاست. نوع امضای اثر هنری در هنرمندان مسلمان، گرچه مظهریت هنرمند را انکار نمی کند اما با حقوق بشر مدرن مانند کپی رایت تفاوت بنیادین دارد. کریمی همچنین گفت: از دیگر نکات مهم این کتاب این است که هنر همیشه به زیبایی محدود نمی شود بلکه هنر ابداع و ظهور حقیقت است و به اندازه همه زندگی گسترده است و خوب زندگی کردن هم هنر است.
محمد خیاط زنجانی، دکتری فلسفه اسلامی و مدیر انتشارات بنیان مرصوص دیگر سخنران این جلسه بود که گفت: در این کتاب نکات ظریف حکمی و عرفانی وجود دارد که باید آن ها را چند بار خواند. وی گفت عنوان کتاب یعنی عرفان هنری انسان نشان می دهد هنر باید برون داد و مظهر عرفان باشد و عبارت انسان در این عنوان هم نشان می دهد که معرفت در انسان محقق می شود و وقتی معرفت در ذیل هنر قرار بگیرد یقیناً هنر قدسی به وجود می آید.
این استاد دانشگاه ادامه داد: در این کتاب از مفاهیم فلسفی و عمیق فلسفی استفاده شده است و مثلاً به زیبایی و بدون عبارات ثقیل تمثیل غار افلاطونی را در توصیف هنر معنوی به کار می برد. وی افزود: در این اثر عبارات وجود و حق که موضوع فلسفه و عرفان هستند را بارها به کار برده اند که در عین سادگی عمق حکمت را نزد ایشان نشان می دهد.
افشین آزادی، مدیر حوزه هنری استان کرمانشاه، هم اذعان داشت: در خانه اندیشه حوزه هنری در نظر داریم تا از مفاخر کرمانشاه تقدیر کنیم و آیت الله ممدوحی و آیت الله نجومی از جمله این مفاخر هستند که همه وظیفه داریم آنها را به جامعه معرفی کنیم. وی همچنین افزود: در روزگار ما هنر برای هنر ترویج می شود و آثار هنری منحط تولید می شود و ما نیاز داریم تا هنرمندان بزرگی همچون ایشان را در مقابل آثار منحط مطرح کنیم.
گفتنی است کتاب عرفان هنری انسان در ۸۰ صفحه توسط انتشارات سروش به چاپ رسیده است و مباحثی در خصوص رابطه عرفان و هنر، هنر مقدس و آثار هنری در جهان اسلام و ایران در این اثر مطرح شده اند.
در ابتدای این جلسه از تابلوی سیاه قلم تمثال آیت الله نجومی اثر سرکار خانم نرگس ادبی و نیز جلد دوم کتاب در یاد ماندگاران با عنوان “هو الجمیل ” رونمایی شد.