کربلاییان: دلیل اهمیت روضههای خانگی چیست؟ و درواقع این روضههای خانگی چه آثار و تأثیراتی در حوزه تربیتی دارد؟
عزیزی: روضههای خانگی باعث طول عمر و زیادشدن رزق و روزی صاحبخانه میشود. در روایات آمده که پیامبر اکرم(صلیا… علیهوآلهوسلم) فرمودند: «خانهای که در آن قرآن زیاد تلاوت شود، خیروبرکتش زیاد میشود و اهل خانه در وسعت قرار میگیرند و آن خانه برای اهل آسمان میدرخشد، همانگونه که ستارگان برای اهل زمین میدرخشند». علاوه بر اینکه این مجالس با تلاوت قرآن آغاز میشود، یاد اهلبیت(علیهمالسلام) هم مصداق یاد خداست و مشمول این حدیث قرار میگیرد.
روضههای خانگی که به لحاظ جامعهشناختی، نقطه آغاز و شکلگیری اشکال اجتماعی روضه بوده است و این خیلی حائز اهمیت است.
یکی دیگر از آثار و برکات روضههای خانگی این است که کودکان با اهلبیت(علیهمالسلام) آشنایی و انس میگیرند. در روضههای خانگی فرزندانمان از کودکی میآموزند که چگونه با اهلبیت(علیهمالسلام) ارتباط برقرار کنند و بهصورت غیرمستقیم مسائل دینی را به آنها آموزش میدهیم. همچنین در خانههایی که مراسم روضه برگزار میشود، کودکان با کمک در برگزاری و پذیرایی از مهمانان در لذت پذیرایی از عزاداران اهلبیت(علیهمالسلام) شریک شده و روحیه مسئولیتپذیری در آنها تقویت میشود. پیشنهاد میکنیم حتماً قبل از شروع مراسم برای کودکتان از ثواب کار کردن برای عزاداران بگویید و به آنها بگویید که حتی جفت کردن کشف عزاداران امام حسین(علیهالسلام) هم ثواب زیادی دارد. بیشک یکی از خاطرات خوبی که فرزندانمان بعدها در جوانی از آن یاد میکنند، همین مراسم روضههای خانگی است.
استادم اینطور به ما یاد داده است که هر جا مجلس بزرگ رفتی درکناش روضههای خانگیام داشته باش، این از اهمیت روضههای خانگی خبر میدهد. از قدیم یکی از توصیههایی که به خانوادهها میشد این بود که برای ایجاد روحیه صفا و صمیمیت و معنویت اقدام به تشکیل جلسه مذهبی در منزل کنند و حتی در قدیم روضههای هفتگی برپا میشد و برکات خوبی نیز داشت.
در خانهای که نام مقدس اهلبیت(علیهمالسلام) برده شود، ملائکه، شهدا و ارواح اولیاء به آن مکان میآیند و آن منزل برکت مییابد، هم چنانکه مسئله اشک برای اباعبدا…(علیهالسلام) و آشنایی با آرمان عاشورا نیز امری است که میتوانیم در این جلسات و محیط خانواده آن را زنده نگهداریم
کربلاییان: به نظرتان چهکاری باید برای احیای روضههای خانگی در کرمانشاه انجام دهیم؟
عزیزی: اینکه چهکاری انجام بدیم در امر احیای روضههای خانگی اولین قدم این است از تجملات دوریکنیم روضههای خانگی را میتوانیم بیتکلف برگزار کنیم.
اگر تنها دلیل برای برگزار نکردن روضه خانگی خرج و مخارج این مراسم است، میتوانیم تنها با چای و قند از مهمانان پذیرایی کنیم.
علاوه بر این حتماً اصراری به برگزاری روضههایی با جمعیت زیاد نداشته باشیم، روضه خانگی حتی میتواند با فقط با حضور اعضای خانواده برگزار شود. مهم نیت و برگزاری یک مراسم بیتکلف است. آیتا… ﻗﺎﺿﯽ(ره) دراینباره فرمودند: «دﺭ ﻋﺰﺍﺩﺍﺭﯼ ﻭ ﺯﯾﺎﺭﺕ ﺣﻀﺮﺕ ﺳﯿﺪﺍﻟﺸﻬﺪﺍ(علیهالسلام) ﻣﺴﺎﻣﺤﻪ ﻧﻨﻤﺎﯾﯿﺪ، ﺭﻭﺿﻪ ﻫﻔﺘﮕﯽ ﻭﻟﻮ ﺩﻭ ﺳﻪ ﻧﻔﺮ ﺑﺎﺷﺪ، ﺍﺳﺒﺎﺏ ﮔﺸﺎﯾﺶ ﺍﻣﻮﺭ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺍﮔﺮ ﻫﻔﺘﮕﯽ ﻫﻢ ﻧﺸﺪ ﺩﻫﻪ ﺍﻭﻝ ﻣﺤﺮﻡ ﺗﺮﮎ ﻧﺸﻮﺩ».
روضه حتی به سادهترین و کوتاهترین شکل ممکن نیز بسیار ارزشمند است. بنده شخصی را میشناسم که همواره سر سفرههای منزلشان، چه یک نفر نشسته باشند و چه ۱۰۰ نفر، در کمتر از یک دقیقه روضه میخواند و یاد اباعبدا…(علیهالسلام) را زنده میکند؛ این یعنی هدف عالی شیعه که میتواند رسالت اباعبدا… الحسین(علیهالسلام) را ابدی کند.
مصاحبهگر: محمد ویسمرادی