این جشنواره در روزهای قبل از شروع حاشیه های زیادی داشت از جمله انتخاب تهیه کننده یک فیلم ضد انقلاب برای داوری در جشنواره ای که به مناسبت پیروزی انقلاب اسلامی برگزار می شود. اما حواشی جشنواره به اینجا ختم نشد و شب گذشته و در افتتاحیه این جشنواره نیز اتفاقات عجیبی رخ داد که از دیشب حاشیه ها و جنجال های زیادی به همراه داشته است.

افتتاحیه سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر انقلاب اسلامی که هر ساله به مناسبت پیروزی انقلاب برگزار می شود سه شنبه شب با حضور وزیر فرهنگ جمهوری اسلامی و هنرمندان و سینما گران کشور در پردیس تئاتر تهران برگزار شد.

این جشنواره در روزهای قبل از شروع حاشیه های زیادی داشت از جمله انتخاب تهیه کننده یک فیلم ضد انقلاب برای داوری در جشنواره ای که به مناسبت پیروزی انقلاب اسلامی برگزار می شود. اما حواشی جشنواره به اینجا ختم نشد و شب گذشته و در افتتاحیه این جشنواره نیز اتفاقات عجیبی رخ داد که از دیشب حاشیه ها و جنجال های زیادی به همراه داشته است.

یکی از اتفاقات صحبت های فاطمه معتمد آریا بود که در بخشی از این مراسم نکوداشتی برایش گرفته شده بود. وی در این بخش از برنامه گفت: «خوشحالم که به عنوان یک زن می‌توانم گوشه‌ای از احساسات انسانی مادرانه و خواهرانه‌ام را با سینما، تنها وسیله‌ای که بلدم، به همه مردم ابراز کنم. باید بگویم خیلی سخت بود که بپذیرم اینجا باشم. نمی‌خواهم بگویم از چیزی دلخورم، چون اینجا جشن است. نمی‌خواهم بگویم جای خیلی از کسانی را که نیستند، خالی می‌کنم؛ مثل بیضایی و دیگر کسانی که سهم زیادی در هنر این مملکت دارند. بزرگ‌ترین خوشحالی امشب، برایم این است که خانواده عزیز سینما اینجا جمع هستند و من سهم کوچکی دارم؛ همکارانی که به دلیل دوستی‌ها و تلاش‌های بی دریغ‌شان به عنوان مهم‌ترین هنر مردمی این دوران به آن چنگ زده‌ایم.

همه انتقادها از همه سو به سینما است، برای اینکه گوهر دست نیافتنی است و همه آن را می‌خواهند. هر کسی از هر نقطه‌ای که بتواند، پیکان تیز انتقاداتش را به طرف ما می‌آورد ولی ما یک خانواده دوست داشتنی محترم و معتقد به همه ارزش‌ها هستیم. صنعت و هنر سینمای ما تنها چیزی است که بزرگ‌ترین سفیر فرهنگ سرزمین‌مان در همه جای جهان است؛ این است دلیل حملات گسترده به سینمای ایران.

من دلخور نیستم که هرجا که رفتم، در طی این ۴۰ سال، توقف برایم ایجاد کردند، این توقف باعث شده است جهش بزرگ‌تری داشته باشم، برای این‌که بگویم زن ارزش والاتری دارد، برای این‌که بتوانیم متوقفش کنیم. در این مدت، از طرف همه اهالی سینما حمایت شدم، نه کسانی که بر مسندی بودند. از همکارانم در خانه سینما که همه حقوق صنفی سینماگران را نگه می‌دارند، تشکر می‌کنم.»

فاطمه معتمد آریا نیز در سالهای گذشته با ظواهر غیر اسلامی در برخی از جشنواره های خارجی حضور داشته و همچنین برخی مواضع دگر اندیشانه داشته حالا در جشنواره فجر انقلاب به عنوان یکی از زنان نمونه سینمای ایران پس از انقلاب تقدیر می شود. آیا از نظر وزارت ارشاد زن ایده آل سینمای انقلاب اسلامی چنین زنی است؟

اما حاشیه جنجالی تر افتتاحیه این جشنواره تک خوانی یک زن بود که از شب گذشته در فضای مجازی واکنش های زیادی داشته است.

همه می دانیم که بسیاری از علما نسبت به موسیقی و خصوصا تک خوانی طن و صدای زن مواضع صریح و آشکاری دارند. اینکه در چنین جشنواره ای که با نام انقلاب اسلامی برگزار می شود و در حضور شخص وزیر ارشاد چنین اتفاقی بیفتد جای سوالات زیادی را باقی می گذارد که حتی خود وزارت ارشاد نیز زیر سوال و نقد جدی قرار می گیرد. در همین راستا امروز آیت الله نوری همدانی در درس خارج خود با اشاره به این موضوع گفت» « از قرار اطلاع به عنوان جشنواره فیلم، عمل ضدارزشی انجام شده که مایه تأسف است.»

جشنواره فیلم فجر همانطور که از نامش پیداست سی و هفت سال است که به مناسبت دهه فجر و پیروزی انقلاب اسلامی برگزار می شود و در اصل ماهیتی انقلابی دارد و قرار است جایی باشد برای هنر و سینمای انقلابی، اما رویکردی این جشنواره پیدا کرده و اتفاقات حاشیه ای که هر سال رخ می دهد ماهیت وجودی این جشنواره را با شبهات جدی مواجه کرده است.

در سالهای گذشته انتخاب فیلم های پر حاشیه و سیاه مانند مغزهای کوچک زنگ زده نیز نشان از پوسیدگی و زنگ زدگی تفکرات انقلابی مدیران جشنواره فجر داشت. جشنواره ای که شاید بسیاری از دست اندرکاران، داوران و شرکت کنندگانش نه تنها اعتقادی به انقلاب نداشته باشند بلکه در مخالفت با آن نیز بارها صحبت های کنایه آمیز و رفتار های تندی داشته اند.

شاید کمی طنزآمیز به نظر برسد اما واقعیت این است که نام انقلاب اسلامی و اهداف این انقلاب آنقدر با این جشنواره بیگانه است که اگر نام دیگری جز جشنواره فجر برای آن انتخاب شود سنخیت بیشتری با این جشنواره دارد.